Belangrijke stap gezet voor rechtvaardige BPM-heffing
De kern van veel BPM-problematiek van dit moment is de 31%-regeling. Deze forfaitaire regeling – die sinds 1 januari 2023 van kracht is – bepaalt dat slechts 31% van de schadeherstelkosten mag worden meegenomen als waardevermindering bij de BPM-taxatie van importvoertuigen. Dit is een scherpe breuk met de eerdere 72%-regeling, en heeft grote gevolgen voor importeurs en taxateurs die legitiem gebruikmaken van de taxatiemethodiek.
Namens Bolsenbroek & Partners, met juridische ondersteuning van mr. drs. P.A.J.M. Lodestijn, is de Staat der Nederlanden op 14 maart 2025 gedagvaard. De procedure wordt mede gedragen door de stichting Kennelijk Onjuist, die deze actie actief ondersteunt. Wij danken in dit verband ook de sponsoren en achterban voor hun morele én financiële steun. Uw betrokkenheid is essentieel.
Geen gelopen race – maar wél kansrijk
De procedure is geen gelopen race, maar de juridische onderbouwing is sterk. De kern van de dagvaarding is dat de 31%-regeling strijdig is met artikel 110 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU), dat discriminatie tussen nationale en ingevoerde voertuigen verbiedt. Volgens vaste rechtspraak van het Europese Hof mag een belasting op een ingevoerd voertuig nooit hoger uitvallen dan die op een gelijksoortig voertuig dat al in Nederland geregistreerd is.
Wat is er mis met de 31%-regeling?
- De regeling gaat uit van een arbitrair laag percentage waardevermindering bij schade.
- Het zogenaamd toegestane ‘tegenbewijs’ is in de praktijk vrijwel onbruikbaar: het mag niet gebaseerd zijn op segment, leeftijd of kilometrage.
- De Staat baseert het percentage op een niet-gepubliceerde dataset met voertuigen die economisch total-loss zijn verklaard. Deze voertuigen zijn niet representatief voor het type schadeauto dat in de praktijk wordt geïmporteerd.
- De regeling leidt tot een systematisch hogere BPM-heffing voor importauto’s dan voor vergelijkbare binnenlandse voertuigen, wat in strijd is met het EU-recht.
Ondernemers worden actief benaderd (TAX-NUDGING)– bereid u goed voor
Op basis van de 31%-regeling bezoekt de Belastingdienst momenteel actief bedrijven in de branche. Vaak met binnenkomer ‘BTW-Onderzoek’. Daarbij valt op dat met name personen als **deze namen zijn verwijderd onder druk van de directeur GO en eindverantwoordelijke autobelastingen** bijzonder actief zijn. Deze bezoeken – eerder op deze website al aangeduid als nudge-gesprekken – vertonen sterke trekken van verholen misbruik van macht, wat als ambtsmisdrijf strafbaar is. Het is daarom belangrijk dat u namen van belastingdienstmedewerkers noteert. Neem gesprekken (telefonisch of bij bezoek) altijd op voor uw eigen verslaglegging! U mág dat! U mág dat ook meedelen maar dat hoéft niet. Gebruik hiervoor een tool als FireFlies.AI Een uitermate handige toepassing voor verslaglegging van iédere meeting, dus zéker voor meetings als deze! De belastingdienst vind dat niet fijn maar het is 2025, geen 1980 meer en we wonen niet in Noord Korea Aan de Noord-Zee. En via dit bericht weten ze nu ook dat we als belanghebbenden kritisch zijn op wat ze doen en dát we dat doen en laten graag goed vastleggen. U heeft niets te verbergen! Zij vaak wél!
De werkwijze is vaak vilein, met een subtiel maar doordacht afbouwtraject van druk, suggestie en ontmoediging. De aanpak is naar onze mening niet alleen onrechtmatig en misleidend, maar gericht op het ontmoedigen van het gebruik van taxatiemethodiek als legitieme aangiftemogelijkheid, met als doel zoveel mogelijk BPM binnen te halen.
👉 Bereid u goed voor! Lees de anti-nudging handleiding voor de autohandel HIER
Waarom dit ook ú aangaat
Deze zaak gaat niet alleen over één regeling. Het gaat om de fundamentele rechtszekerheid voor álle importeurs en taxateurs. Als deze regeling blijft bestaan, wordt het importeren van schadevoertuigen – zelfs met lichte schade – nagenoeg onmogelijk gemaakt. Het eerlijke gebruik van de taxatiemethode komt daarmee onder druk te staan, ondanks wettelijke grondslagen en Europese bescherming.
Steun deze strijd – het is nú of nooit
De dagvaarding is een belangrijke stap, maar de strijd is nog niet gestreden. Wij roepen de branche op om deze procedure te blijven volgen, zich goed voor te bereiden op gesprekken met de Belastingdienst, en waar mogelijk Kennelijk Onjuist te steunen in haar juridische en maatschappelijke inzet.
💥 Steun Kennelijk Onjuist HIER:
We kúnnen het niet zonder jullie!